Ugrás a fő tartalomra

Az anya és az apa

Az asztrológiában a Rák és a Bak egymással szembenálló, egymást polárisan kiegészítő szellemi erőterek. A Rák uralkodó bolygója a Hold, a Bak uralkodó bolygója a Szaturnusz.
Az anya jelölője a születési horoszkópban a Hold.
Az apa jelölője a Szaturnusz.
A disszharmonikus Szaturnusszal született személyek Édesanyja feszült viszonyban állott általában a szülött apjával a fogantatást megelőző időszakban.

Az anya és az apa
A Hold helyzete mutatja meg azonban, nem csupán az anyánkhoz való viszonyulást, hanem nőként, női horoszkópban a saját anyaságunkhoz való viszonyulásunkról ad elsődlegesen képet.
Elmondható, hogy akinek rosszul áll a Holdja a születési horoszkópjában, az „anya függő” általában. A saját, önálló, különálló potenciális anyaságát későre ismeri fel, annak fontosságát későre fogadja el. Nem létező, vagy nagyon zavaros az anyai öntudat benne, s irracionális félelmei vannak a megtermékenyüléstől. Igaz ez akkor is, amikor valaki elméleti érdeklődést már nagyon korán mutat a gyerekek, a gyermekvállalás iránt, viszont egyre csak elmarad vagy kitolódik annak gyakorlati megvalósítása. Kifejezetten ilyen problémával rendelkeznek a felnőtten is „hazajáró”, vagy 21 évük után is otthonélő fiatal nők, lányok, akik hajlamosak arra, hogy igen szoros lelki (anya-lánya) kapcsolatot tartsanak fenn édesanyjukkal, néha még azután is, miután megszületett már az első, vagy többedik gyerekük is. Nem véletlenül van, hogy a nők általában az édesanyjuk jelenlétében nehezebben tudnak szülni, hiszen köztudott, hogy az első szülésnél nem csupán egy új élet jön a világra, hanem egy új édesanya is születik ilyenkor, pontosabban kellene szülessen ilyenkor.
Lehetséges ennek épp a másik véglete is. Ezt is tapasztalni. Ilyenkor a nő életében az ellenség a saját anyja. Ő az a személy, akivel a legkevésbé képes kijönni, akit a legtöbbet kritizál, okkal, ok nélkül, jogosan, vagy jogtalanul. A lényeg, hogy úgyszintén egészségtelenül kötődik, csak éppen negatív előjellel.
Az anyaság feladataihoz, kérdéseihez való önkéntelen viszonyulás és az anyává válás kérdése természetesen még más elemekkel is kiegészítődik, még más karmikus tényezőktől is függ a születési horoszkópban (dh. Rák vagy IV-es ház motívumok a születési képletben).
Az alapkésztetéseket, az alaphozzáállást, lelki magatartást adja meg a Hold helyzete. Ugyanakkor nem utolsó sorban arról is tudósít a Hold helyzete milyen volt a szülött Édesanyjának viszonyulása a saját anyaságához a foganást megelőző periódusban. A gyermekeink horoszkópjában pedig azt mutatja meg milyen volt a saját viszonyulásunk az anyai állapotunkhoz, leendő anyaságunkhoz. Negatív Hold nem egyszer azt mutatja, hogy legszívesebben elhárította volna az édesanya a gyermekáldást. Amikor nagyon diszharmonikus a Hold helyzete, egyenesen sorscsapásként élte meg az áldott állapotot az anyuka, az ő titkos lelkivilágában. Nagy ellenállások voltak benne a gyermekvállalással kapcsolatban. Nagyon sokszor ez a belső ellenállás - komplexum szülési komplikációkban csapódik ki, vagy valamilyen nőgyógyászati problémában.
 A Hold pozitív állása azt mutatja, hogy gyermekvállalást áldásként élte meg Édesanya, örvendett a születendő gyerekének, hálás volt érte, örvendett annak is, hogy anya lesz ilyen módon (újra). Később felnőtt korában a szülött is pozitívan fog viszonyulni spontán módon a gyermekvállalás kérdéséhez. Természetesen az anyaság gyakorlati megvalósulásai még az idő közben kapott neveléstől és a horoszkóp többi részétől is függenek ilyenkor is.

Az apa jelölője a Szaturnusz.
A disszharmonikus Szaturnusszal született személyek Édesanyja feszült viszonyban állott általában a szülött apjával a fogantatást megelőző időszakban. Nem csupán a szülött apjával állott azonban negatív viszonyban, hanem a saját lelkiismeretével is. Valamit nagyon halogatott, nagyon hárított. Az egyetemes törvények szerint elsősorban, valamilyen törvénytelen helyzetbe bonyolódott, de az is lehet, hogy világi törvényekkel, intézményekkel is negatív helyzetbe került ennek következtében, vagy úgy, hogy törvénytelenséget követett el, vagy úgy, hogy túlzottan a külsődleges bebiztosításban gondolkozott és saját szellemi, gyakorlati megvalósító erejében egyáltalán nem hitt. Így az ilyen horoszkóp tulajdonosa ennek a szellemiségnek megtestesüléseként épp az örökös aggodalmaskodásra, halogatásra, tehetetlenség érzetre, vagy pedig a túlzott és erős bebiztosításra, kontrollra utaló karmáját kell feloldania. Lassan meg kell haladnia mindezt a felelősség vállalás gyakorlati kihívásainak felvállalásával, valamint spirituális felelősség vállalás összetevőinek megértésével. A helyes önfegyelem gyakorlata, az értelmes lemondani tudás tudja azt a tartás, belső és külső szilárdságot megadni, amely annyira hiányzik az életéből és a személyiségéből is.
Itt leginkább az apa elutasítása jelentkezik. A szülött, nagyon nehezen tud azonosulni mindazzal, amit az apa képvisel, majdnem semmit nem tud elfogadni kritika nélkül az apjától, akit legtöbbször zsarnoknak érzékel, egyáltalán az apjának a személye antipatikus a számára. Ennek ellenére, lehet, hogy éppen mérce, vagy anti - mérce válik idővel az apából. Nem ajánlott ilyen esetben az engedékeny nevelés (mert visszaél vele a gyerek), de a lelketlen szigor sem, de a legkevésbé ajánlott, a legrosszabb, a következetlenség. A tartás, az öntudatos felelősség és feladat vállalás kialakítására kell törekedni a nevelésben olyankor, amikor a Szaturnusz negatív a gyermekünk képletében.
Ezeken a kérdéseken segíthet, vagy éppen még ronthat a nevelés.
(A nemek szerinti értelmezési különbségekre most nem tértem ki.)

Dénes Mária

A cikket még olvashatod honlapomon és a Szepon is: 
http://asztrologia.ro/index.php?what=open&id=79 
 http://www.szepo.com/index.php?what=cikk&id=90

Megjegyzések

  1. No mit szóltok? Ti mit tapasztaltatok a saját Szaturnuszotokkal, meg Holdatokkal kapcsolatban? :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Nap - a születési képletünkben

 A Nap az öröklétbe ágyazott, de onnan kilépő, megnyilvánult egyéni éntudatot, önérzékelést és önértékelést jeleníti meg a születési képletben.A csillagjegy amelyben található a születési képletünkben,mutatja meg a spontán, velünk született személyes képességeinket, valamint a tudatos törekvéseinek színezetét, egyedi – individuális karakterét.Az a gyakorlati életterület (horoszkópház, asztrológiai földház) amelyben található a Napunk, olyan életterület, ahol személyiségünk otthon érzi magát. Itt kiáradók, megtermékenyítők, megnyilvánulok, életerősek vagyunk, vagy leszünk idővel. Szimbolikája A Nap jele az asztrológiában a kör közepében egy ponttal. A jelben a kör, mint egyetemes szimbólum, a végtelent jelenti. Végtelen, mert nincs sem kezdete, sem vége, a kezdet ugyanis egyben a vég is, a vég egyben a kezdet is, az alfa és az ómega, s ez a kör minden pontján. Az öröklét, az Abszolút létezés szimbóluma. A Nap jele a megnyilvánult egy, a pont, jelenléte a végtelen

A betegség egyik forrása: a lelki tehetetlenség érzet

Tudjuk már, hogy a betegségek a hosszan, többszörösen, valójában naponta ismétlődően, megélt, vagy kevesebbszer ugyan, de sokkszerűen és mélyen átélt negatív érzelmekből alakulnak ki.  A negatív érzelmeket pedig a téves gondolatok, téves belső igazságok, vagyis hamis személyes hiedelmek, hamis belső képek  táplálják. A gondolatok, a képzelet, a vágyak nem fájnak.Bármit gondolhatunk, képzelhetünk, sőt bármi után sóvároghatunk. Szabadok vagyunk. Viszont, a rosszul irányzott gondolatok, a téves képzetek által indított tettek, döntések következményei, és a gondolatok által kiváltott érzelmek, annál inkább tudnak fájni és szenvedést okozni, végül betegség formájában testi szinten is meg gyötörni az embert. Az egészség boldogságot jelent.   A testünkből kiindulva, megfigyelve azt, hogy a test is minden erejével igyekszik helyreállítani és fenntartani az egészséget, kiváltképp nyilvánvaló ez a gyerekeknél, akiknél a negatív beidegződések nincsenek rögzülve szemben a fe
A koronavírus járvány tanulságai 1 „Mindenből lehet tanulni és kell is, a betegségekből, sorscsapásokból, hátráltatásokból pedig   különösen.” Remélem most, amikor mindenkinek le kellett lassulnia vagy állnia a járvány következtében és van több ideje, sikerül kellően átfogóan, madártávlatból is megnézni mind a személyes életét és annak forrását: önmagát, mind pedig azoknak az életét, személyiségét, akikkel a legközvetlenebb és legelsődlegesebb egységet alkotja: a családjáét. A még kíváncsibbak tovább mehetnek és elgondolkozhatnak a nagyobb közösségek, közösségeinknek életén, sorsán is. A karantén által az általános, emberiség szintű leállítás megtörtént, ezt kényszert immár   tényként   kezelem a továbbiakban. Azonban,   jó lenne meglátni benne a lehetőséget is, nem csupán a kényszert. Szellemi szempontból a lassulás, a leállás pontosan a mélyebb átgondolást lenne hivatott szolgálni.    A szociális távolságtartásnak, vagyis az egyedül, vagy a családdal maradásnak, a